Thursday, May 9, 2013

Grassi saturi dei latticini, meno pericolosi per il cuore - Saturated fat dairy products, less dangerous for the heart

Le raccomandazioni alimentari internazionali invitano a limitare il consumo di grassi saturi per ridurre il rischio di patologie cardiovascolari. Tuttavia, non esistono evidenze epidemiologiche sufficientemente chiare per confermare una forte associazione tra il consumo di questa categoria di macronutrienti e l’incidenza di eventi cardiovascolari.
I ricercatori americani del dipartimento di epidemiologia e genetica umana della University of Texas hanno esaminato gli effetti cardiovascolari a lungo termine derivanti dal consumo di grassi saturi provenienti da fonti alimentari diverse.
Dai risultati è emerso che un maggiore consumo di grassi saturi contenuti nei latticini correlava con una probabilità di inferiore di soffrire eventi cardiovascolari. Diversamente, l’assunzione di grassi saturi prevalentemente attraverso la carne comportava un rischio più elevato.
Secondo gli autori, la relazione tra grassi saturi e salute cardiovascolare potrebbe dipendere in larga parte dal tipo di acidi grassi specifici di un particolare cibo e da altre componenti nutrizionali presenti nei cibi.
(fonte)

The current international food recommendations suggests to limit your consumption of saturated fats to reduce the risk of cardiovascular disease. However, there is no epidemiological evidence sufficiently clear to confirm a strong association between the consumption of this category of macronutrients and the incidence of cardiovascular events.
American researchers of the Department of epidemiology and human genetics at the University of Texas have examined the long-term cardiovascular effects resulting from consumption of saturated fats from different food sources.
The results showed that increased consumption of saturated fat content in dairy products is correlated with a lower chance of suffering cardiovascular events. On the other hand, the intake of saturated fats, mainly through the flesh entailed a higher risk.
According to the authors, the relationship between saturated fats and cardiovascular health may depend largely on the type of fatty acids that are specific to a particular food and other nutritional components in foods. (full text)

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